Pravda, nebo mýtus: dobrá kniha se prodává sama

Jistě jste už toto tvrzení někde slyšeli nebo četli. Je to ale pravda? Skutečně se dobrá kniha prodává sama?

Řekněme, že jste právě dopsali skvělý román. Je jisté, že se váš rukopis promění ve stejně skvělou knihu? Není. Možná nevíte, jak si vybrat to správné nakladatelství nebo jak ho oslovit, případně to po jednom odmítnutí vzdáte. Možná zvolíte malé, nezkušené nebo nekvalitní nakladatelství, které přípravu knihy nezvládne, nebo ji prostě odbude. Možná kniha vyjde, ale žádné knihkupectví ji nebude chtít, takže se bude obtížně shánět. Jinými slovy, pokud budete mít velkou smůlu nebo uděláte nějakou zásadnější chybu, může se váš sen o bestselleru rozplynout ještě dřív, než se kniha dostane k prvnímu čtenáři.

Pojďme dál. Řekněme, že všechno dopadlo dobře, že si nakladatelství dalo záležet a že vaše kniha dorazila do obchodů. Je jisté, že se bude prodávat? Není. Na trh se u nás každý rok dostane zhruba šestnáct tisíc nových titulů; do knihkupectví tedy každý den míří čtyřicet čtyři nových knih. Beletrie z toho sice představuje „jen“ třetinu, přesto je to pořád obrovské množství, v němž se naprostá většina titulů ztratí. Dá se proti tomu bojovat reklamou, začínající autor však s marketingovou podporou nakladatelství počítat nemůže – pokud se nakladatel propagaci vůbec věnuje (což je u nás bohužel stále spíše výjimka), soustředí se pouze na ty nejúspěšnější a nejznámější autory. Jen u nich je totiž rozumná šance, že se mu vynaložené prostředky vrátí. A stejně se rozhodují i influenceři a média, ačkoliv z jiných důvodů – pokud mohou, vždy si raději vyberou někoho, kdo už známý je, protože ví, že jim přivede další posluchače/diváky/čtenáře/sledující.

Odpověď je tedy jednoduchá – ať si pod spojením „dobrá kniha“ představíte cokoliv, samo o sobě to stačit nebude. Žádná kniha se neprodává sama.

 

(Druhá část je vždy hodně o štěstí, na tu první ovšem existuje spolehlivý návod, o který se dělím v kurzu Jak svou knihu vydat v nakladatelství. Rád se na něm potkám i s vámi.)